Kiitos, kun jaat kavereillesi

Digitalisaatio on muuttanut merkittävästi tapaa, jolla ihmiset ilmaisevat ja jakavat tunteitaan. Digitaaliset viestintävälineet, kuten Whatsapp-viestit, sähköpostit, some-viestit ja muut vastaavat, tarjoavat uusia tapoja ilmaista tunteita ja kommunikoida toisten kanssa. Digitaalinen työympäristö saattaa jopa korostaa tunnetaitojen merkitystä, sillä etätyöskentely ja digitaalisilla alustoilla tapahtuva viestintä vaatii erityistä huomiota tunteiden käsittelyssä.

 

Tunnetaidot digitaalisessa työssä

 

Tunnetaidot ovat taitoja, jotka auttavat ymmärtämään ja käsittelemään omia sekä toisten tunteita. Niiden avulla voi oppia ilmaisemaan itseään selkeämmin, kommunikoimaan paremmin, parantamaan ihmissuhteita ja kehittämään omaa hyvinvointia. Tunnetaidot ovat tärkeitä työelämässä, sillä ne auttavat kehittämään tiimityötaitoja ja vuorovaikutustaitoja. Tunnetaidot ovat merkityksellisiä myös oman hyvinvoinnin kannalta, sillä niiden on todettu vähentävän stressiä ja ylläpitävän hyviä ihmissuhteita.

 

Tunnetaitoihin sisältyy useita erilaisia osa-alueita, kuten tunnetietoisuus, empaattisuus sekä kyky ilmaista tunteita ja säädellä niitä. Tunnetietoisuus on oman tunne-elämän tunnistamista ja ymmärtämistä. Sen sijaan empatia on taito, joka auttaa ymmärtämään toisten tunteita ja näkökulmia. Tunneilmaisutaidot liittyvät tunteiden ilmaisuun sekä niiden jakamiseen muiden kanssa, kun taas tunnesäätelytaidot auttavat hallitsemaan omia tunteita. Tunnetaidot ovat itsetuntemuksen perusta.

 

Miten kehitän tunnetaitoja digitaalisilla alustoilla

 

Digitaalisilla alustoilla tarvitaan monia samoja tunnetaitoja kuin muussakin vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, mutta myös muutamia erityispiirteitä on hyvä huomioida. Tässä muutamia tärkeitä huomioita tunnetaidoista digitaalisilla alustoilla:

 

Empatia

Digitaalisessa viestinnässä on tärkeää ymmärtää vastaanottajan tunnetila ja pyrkiä ilmaisemaan omat tunteet selkeästi ja ymmärrettävästi sekä tulkita toisten viestejä huolellisesti ja empatialla. Digitaalisilla alustoilla empatian näyttäminen voi olla haastavampaa kuin kasvokkain. Digitaalisilla alustoilla toisen kuunteleminen korostuu ilman ennakkoluuloja.

 

Empatiaa voi osoittaa esittämällä kysymyksiä toisen näkökulmasta ja tunteista sekä reflektoida kuulemansa. Tämä osoittaa, että olet kuunnellut ja ymmärtänyt toisen henkilön tunteita ja ajatuksia. Osoittamalla empatiaa autat muita tuntemaan olonsa ymmärretyksi – se voi johtaa parempaan yhteistyöhön ja keskinäiseen ymmärrykseen.

 

Tunteiden tunnistaminen

Digitaalinen viestintä voi hämärtää tunteiden ilmaisua ja tulkintaa, joten on tärkeää oppia tunnistamaan omia ja toisten tunteita myös digitaalisessa ympäristössä. Digitaalisen viestinnän tulkinta voi olla joskus haasteellista, koska viestin sävy ja tarkoitus voivat jäädä epäselväksi ilman kasvokkaisen vuorovaikutuksen merkkejä, kuten eleitä ja ilmeitä, jotka voivat viestiä henkilön tunnetilasta. Vaikka hymiöiden käyttö viestien yhteydessä voi auttaa selventämään tunnetilaa ja välittämään viestin sävyä paremmin, on myös vaarana, että väärin käytettyinä ne voivat hämärtää viestin todellista sävyä ja tulkintaa, mikä voi johtaa väärinkäsityksiin ja konflikteihin.

 

Sosiaaliset taidot ja tunnetaidot

Monesti ei tule ajatelleeksi, että tunteet välittyvät myös digitaalisilla alustoilla. Sosiaaliset taidot ja tunnetaidot auttavat vuorovaikutustilanteissa, joissa pitää osata lukea tilannetta ja käyttäytyä sopivalla tavalla. Myös digitaalisessa viestinnässä on tärkeää huomioida vastaanottajan kulttuuriset ja sosiaaliset erot sekä kunnioittaa erilaisuutta. On myös tärkeää luoda työpaikalle kulttuuri, jossa tunnereaktioita kunnioitetaan ja tuetaan. Työpaikan ilmapiirin tulisi olla avoin ja kannustava, jotta ihmiset voivat tuntea olonsa hyväksytyiksi.

 

Digitaalisilla alustoilla hyvät sosiaaliset taidot näkyvät aktiivisuutena ja osallistumisena keskusteluihin sekä kiinnostuksena toisten mielipiteistä. Selkeä ja toisia kunnioittava kielenkäyttö tukee ymmärrettävyyttä. Kannattaa välttää lyhenteitä ja slangia, jotta viesti tulee ymmärrettyä oikein.

 

Positiivisen ilmapiirin luominen: Positiivisen ilmapiirin luominen digitaalisessa ympäristössä auttaa välttämään konflikteja ja parantamaan vuorovaikutusta muiden kanssa. Keskinäinen luottamus on tärkeää silloin, kun työntekijöiden tunnereaktiot johtuvat stressistä, ahdistuksesta tai jostakin muusta työpaikan sisäisestä tai ulkoisesta tekijästä.

 

Digitaalisilla alustoilla positiivista ilmapiiriä voi edistää kannustavalla kielenkäytöllä, aktiivisella kuuntelulla sekä olemalla kohtelias.

 

Itsetuntemus

Itsetuntemus tarkoittaa kykyä tiedostaa omia tunteitaan, ajatuksiaan ja käyttäytymistään eri tilanteissa. Digitaalisessa toimintaympäristössä itsetuntemus helpottaa omien reaktioiden ymmärtämistä. Se auttaa ymmärtämään omia rajoja ja tarpeita, mikä edesauttaa omaa jaksamista ja hyvinvointia. Digitaalisen ympäristön jatkuvasta ärsykemäärästä johtuen on tärkeää löytää tasapaino digitaalisen ja reaalimaailman välillä sekä hallita digitaalisen ympäristön käyttöä mikäli mahdollista.

 

Taito käsitellä negatiivisia tunteita

Negatiivisten tunteiden käsitteleminen digitaalisessa ympäristössä voi olla haastavaa, mutta on tärkeää osata käsitellä negatiivisia tunteita rakentavasti ja välttää konflikteja. Itsetuntemus, rakentava asenne sekä kyky ratkaista konflikteja auttavat hallitsemaan negatiivisiakin tunteita.

Täältä voit lukea lisää työelämätaidoista

Digitalisoitunut työ

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Previous post Digitaalinen kompetenssi työelämätaitona
Next post Hybridityö muokkaa ammatillista toimijuutta

Vastaa